W Lublinie, stolicy województwa lubelskiego, trwa Wojewódzkie Lubelskie Święto Miodu. Z tej okazji miejska starówka zamieniła się w krainę miodem płynącą. Dowiedz się, jakie atrakcje przygotowano dla miłośników miodu i dlaczego warto wprowadzić miód do swojej diety!
Wojewódzkie Lubelskie Święto Miodu
Mieszkańcy i goście Lublina mają wyjątkową okazję, aby zaopatrzyć się w wysokiej jakości, naturalne miody. Wydarzenie rozpoczęło się 4 września w sobotę i zakończy się 5 września w niedzielę wieczorem. W tym czasie Stare Miasto w Lublinie rozbrzmiewa dźwiękami orkiestry i muzycznych artystów. Najciekawszą częścią święta jest oczywiście Kiermasz Miodów. Swoje wyroby prezentują pszczelarze z całego regionu i naprawdę warto uzupełnić swoje domowe zapasy o kilka słoiczków znakomitego miodu!
Zbawienne właściwości miodu
Mimo tego, że w supermarketach nie brakuje miodów w rozmaitej postaci, to jednak nie można ich porównywać do miodów naturalnych. Warto więc wykorzystywać okazje i kupować słoiczki z miodem bezpośrednio od pszczelarzy.
Miód jest słodki i pyszny, a przy tym nie tak szkodliwy, jak cukier. Miodem również można słodzić herbatę lub domowe wypieki. Jedzenie i picie będzie tak samo smaczne, a przy tym znacznie zdrowsze. Miód zawiera w sobie mnóstwo korzystnych składników, między innymi witaminy z grupy B. Miód zawiera również witaminę A, C, kwas foliowy i biotynę.
Spożywanie miodu zapobiega chorobom wieńcowym, obniża ciśnienie krwi i przyspiesza gojenie się ran. Miód jest również niezastąpionym dodatkiem w walce z przeziębieniem i bólem gardła. Poprawę samopoczucia zauważą również osoby cierpiące na kłopoty ze snem i nadmiernym stresem. Miód koi nerwy, zapobiega wrzodom żołądka i działa nasennie.
Miód nie bez powodu jest składnikiem kosmetyków, lekarstw i diety miłośników zdrowego stylu życia. W nadchodzącym sezonie jesienno-zimowym warto pomyśleć o tym pysznym wsparciu. Warto przy tym zwracać uwagę na skład miodu, by uniknąć zakupu produktu miodopodobnego. Tego rodzaju mieszanki są równie smaczne, ale niestety nie mają tak licznych korzystnych właściwości. W dodatku są wzbogacane szkodliwym cukrem.